mercalli intensiteit

De Mercalli Intensity Scale wordt een schaal gebruikt voor het meten van de intensiteit van een aardbeving. De schaal kwantificeert de effecten van een aardbeving op het oppervlak van de aarde, mensen, voorwerpen van de natuur, en door de mens gemaakte structuren op een schaal van I (niet gevoeld) tot XII (totale vernietiging).

 

I MMI (Instrumental)
Niet gevoeld, behalve door een zeer klein aantal personen onder bijzonder gunstige voorwaarden.

 

 

 

II MMI (Zwak schudden)
gevoelt door slechts enkele personen in rust, in het bijzonder op de bovenste verdiepingen van gebouwen.

 

III MMI (Zwak schudden)
Heel merkbaar gevoelt door personen binnenshuis, met name op de bovenste verdiepingen van gebouwen. Veel mensen  herkennen het niet als een aardbeving. Auto’s kunnen licht schommelen. Trillingen vergelijkbaar met het passeren van een vrachtwagen.

 

IV MMI (Licht schudden)
gevoelt binnenshuis door velen, buiten door weinig gedurende de dag. ‘S Nachts een paar wakker. Schotels, ramen, deuren verstoord; wanden te maken krakend geluid. gevoel als zware vrachtauto gebouw passeerd.  auto’s schommelen merkbaar.

 

 

V MMI (Gemiddeld schudden)
Gevoeld door bijna iedereen, veel wakker.  gebroken ramen. Instabiele objecten vernietigd. Pendule klokken niet meer.

 

 

VI MMI (Sterk schudden)
Gevoeld door iedereen, veel bang. Sommige zware meubels verschoven scheuren in stuckwerk. Schade gering.

 

 

VII MMI (Zeer sterk schudden)
Schade te verwaarlozen in gebouwen van een goed ontwerp en constructie, licht tot matige schade in goed gebouwde gewone structuren; aanzienlijke schade in slecht gebouwde of slecht ontworpen structuren;  sommige schoorstenen gebroken

 

VIII MMI (Gewelddadig schudden)
Schade licht in speciaal ontworpen structuren; aanzienlijke schade in het gewone grote gebouwen met gedeeltelijke instorting. Schade groot in slecht gebouwde structuren. Val van schoorstenen, in kolommen, monumenten, muren. Zware meubels gekanteld.

 

 

IX MMI (zeer gewelddadig schudden)
Schade aanzienlijk in speciaal ontworpen structuren; goed ontworpen frame structuren uit het lood gegooid. Schade groot in grote gebouwen, met gedeeltelijke instorting. Gebouwen worden verplaatst dan stichtingen.

 

 

X MMI (Extreme schudden)
Sommige goed gebouwde houten structuren vernietigd, het meeste metselwerk en de constructie vernietigd, ook de fundatie. treinrails gebogen.

 

 

 

XI MMI
Weinig of geen (metselwerk) structuren blijven staan. Bruggen vernietigd. Rails sterk gebogen.

 

 

 

XII MMI
Schade totaal. Zichtlijnen en het niveau zijn vervormd. Objecten in de lucht geworpen.

 

Tekst: USGS (Verenigde Staten)
Geweldige graphics: BMKG (Indonesië)
Inleiding: Wikipedia